Facebook

WSPÓŁPRACUJEMY:

Innowacyjne Podkarpackie Polski Portal Menedżerów Kultury Kulturaonline.pl Odyssei Społeczność podróżników epodkarpacie.com KrosnoCity

Wystawa "palce lizać"
Od ucznia do mistrza - cukiernictwo

Od ucznia do mistrza to cykl wystaw organizowanych przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie, poświęconych historii rzemiosł związanych z funkcjonowaniem miasta - od czasów średniowiecza po współczesność. To historia korporacji rzemieślniczych oraz ich znaczenia na przestrzeni wieków, ukazanych na przykładzie Krosna. Po premierowej wystawie cyklu z 2008 roku, poświęconej piekarstwu, pragniemy zaprezentować Państwu krośnieńskie cukiernictwo.

Tegoroczna wystawa poświęcona cukiernictwu to prawdopodobnie najsłodsze wydarzenie kulturalne w Krośnie. Ekspozycja prezentuje historię krośnieńskich cukierni, zarówno tych współczesnych jak i tych funkcjonujšcych od początku XX w. Zwiedzający mogą dowiedzieć się o nieistniejšcych zakładach Państwa Sawarynów, Czekajów czy Kubitów. Na wystawie prezentowane są eksponaty związane z rzemiosłem cukierniczym pochodzące ze zbiorów Muzeum Rzemiosła w Krośnie, Muzeum w Rybniku oraz ze zbiorów prywatnych Marka Bargieła, Jana Deptucha, Antoniego Kubita oraz dzieci Państwa Czekajów i Sawarynów. Na wystawie można oglądać dokumenty archiwalne należące do krośnieńskich cukierników, formy cukiernicze z gipsu i drewna, odlewy z form piernikarskich, formy cukiernicze, tutki, tłoki dekoracyjne, maszynki do robienia lodów i cukierków, termosy itp. Na potrzeby wystawy zaaranżowany został wystrój cukierni przedwojennej oraz fragment zakładu wyrobów cukierniczych. Na ekspozycji prezentowane sš współczesne dokonania krośnieńskich cukierników, tym: wyroby karmeralskie i rzeźba z czekolady. Ekspozycję można zwiedzać do 17 maja.

Patronat medialny nad wydarzeniem objął Przegląd Piekarski i Cukierniczy.


Łukasz Stachurski


Na wystawę zapraszamy również grupy szkolne, dla których został przygotowany program edukacyjny. Oferta obejmuje cztery tematy lekcji muzealnych:
  • Od ucznia do mistrza - cukiernictwo. Edukacja cechowa na przykładzie rzemiosła cukierniczego
  • O zachowaniu się przy stole - kawiarniany savoir vivre
  • Robota, że "palce lizać" - krośnieńscy cukiernicy wczoraj i dziś
  • Historia słodyczy - temat realizowany będzie po 14 kwietnia

Rezerwacja grup:

tel.: 013 432 41 88
tel.: 013 432 77 07

Zobacz plakat wystawy
Wernisaż